Skip to main content

Werkwijze afscheidsverhaal bij overlijden

Na overlijden

Na het overlijden van een dierbare kun je rechtstreeks contact met mij opnemen. Dat mag op elk moment, alle dagen van de week. Maar het eerste contact kan ook verlopen via de uitvaartorganisatie met wie je na het overlijden contact hebt opgenomen.
Tijdens dat eerste telefonische contact maken we een afspraak wanneer ik bij jullie langs kom voor een gesprek.

De uitvaartverzorger zorgt voor de organisatorische kant van de uitvaart. Indien gewenst zorg ik, in overleg en samen met jullie, voor de inhoud van de afscheidsceremonie.

In gesprek

In een van de dagen na het overlijden kom ik voor een persoonlijk gesprek bij jullie thuis. Dat kan eventueel ook op een andere gewenste plek. Tijdens dit gesprek halen we, aan de hand van verschillende vragen die ik stel, herinneringen op aan de persoon die belangrijk voor jullie was. Dat kunnen herinneringen zijn die een glimlach tevoorschijn toveren of herinneringen met rafelige randjes. De mooie en de minder mooie gebeurtenissen uit het leven van jullie dierbare. De vreugdevolle en de verdrietige momenten. Al deze herinneringen samen vormen het levensverhaal van jullie dierbare. Een eerlijk, maar ook respectvol verhaal met een lach en een traan, zoals het leven zelf.

Schrijven afscheidsverhaal

In de dagen na ons gesprek schrijf ik, aan de hand van al die gedeelde en verzamelde herinneringen, een verhaal. Dat vormt zich tot het levensverhaal (het In memoriam) van de persoon die belangrijk is geweest in jullie leven. Als het in concept klaar is, stuur ik jullie dit toe. Mochten er onjuistheden in staan of er zijn nog dingen die toegevoegd of juist weggelaten moeten worden, dan kan dit aan mij worden doorgegeven en in overleg met jullie door mij worden aangepast. Zo komen we samen tot een definitieve versie.

Indien gewenst zal ik tijdens de afscheidsceremonie het levensverhaal/In memoriam voordragen.

De afscheidsceremonie

Indien gewenst kan ik tijdens de ceremonie ook zorgdragen voor de welkomstwoorden, voor het aankondigen van andere sprekers, het voordragen van een gedicht of het eventueel uitspreken van een gebed.

Desgewenst kan ik daarnaast samen met jullie op zoek gaan naar een afscheid wat passend is bij jullie dierbare.
We kunnen eventueel nadenken hoe we de (klein)kinderen (mochten die er zijn) bij de afscheidsceremonie kunnen betrekken, zodat ook zij op een goede manier afscheid kunnen nemen. Maar wellicht had jullie overleden dierbare zelf ook wensen, die bekend zijn bij jullie. Door te luisteren naar jullie verhalen en jullie wensen komen we tot een ceremonie die recht doet aan jullie dierbare. Een afscheid met aandacht en respect.
Ik wil jullie daar graag bij terzijde staan.

Na het afscheid

De stilte die je achterliet
is oorverdovend
ik verdwijn erin

En in de verstilling
kom ik je weer tegen

en dan ineens
moet ik weer lachen
om iets grappigs dat je zei
ook al ben je niet meer hier
je blijft altijd voortbestaan in mij

dan verbreek ik de stilte
en fluister ik je naam
de wereld zal nooit vergeten
dat jij ooit hebt bestaan
-Liesbeth Goderie-

Als dan het afscheid is geweest, volgt de stilte. Zoals dat op zo’n treffende wijze is beschreven in dit gedicht. Het is een tijd van het herbeleven van herinneringen. Herinneringen aan je dierbare, en herinneringen aan het afscheid. 
In de week na het afscheid stuur ik je een aantal herinneringsboekjes toe met daarin het door mij voorgedragen levensverhaal en eventueel andere teksten. 
Dat het, wanneer de stilte oorverdovend is in die tijd na het afscheid, mag bijdragen als een woord van troost. En dat het de herinnering levend mag houden aan degene die niet meer bij je is. 

Chat openen
1
Stel hier uw vraag
Goedendag,
Waar kan ik u mee helpen?